PASTIKAN ANDA TAHU IDEA BISNES ONLINE TANPA MODAL BERIKUT

Nak mulakan bisnes online? Tapi takda idea bisnes online yang boleh buat tanpa modal. Yer la…biasanya apabila kita nak mulakan bisnes sebab nak tambah duit. Tapi pada masa yang sama nak kena ada modal juga untuk mulakan bisnes. Berita baik untuk mereka yang ingin buat bisnes online tapi tiada modal , sebenarnya ada cara untuk anda mulakan bisnes tanpa modal. Jom saya kongsikan 4 Cara untuk anda mulakan bisnes online tanpa modal ini.

Idea Bisnes Online 1: Produk Digital

Apa itu produk digital? Produk digital merupakan sejenis karya berbentuk digital. Kebiasaannya produk digital ini merupakan merupakan penyampaian information. Contoh produk digital adalah seperti ebook,webinar,software dan rakaman video. Nak buat produk digital ini tak perlukan modal yang besar. Kalau nak buat ebook , cukup sekadar tahu menggunakan microsoft words dan PDF. Kalau webinar, sekarang ini kita dah ada Facebook Live atau Youtube Live. Untuk produk digital ini anda perlu tahu niche apa yang sesuai dan HOT di pasaran. Niche yang paling laku keras atau evergreen sepanjang masa ialah niche bisnes cari duit duit.

Idea Bisnes Online 2: Tulis Blog

Mulakan blog – Kalau anda jenis yang suka menulis, anda boleh mulakan blog sendiri. Anda tidak untung terus bila baru mula buat blog. Blogging ni makan masa. Tapi kalau anda komited dengan bisnes ini, anda boleh buat duit untuk jangka masa yang panjang. Anda mula dengan menulis artikel yang anda minat dulu, mungkin pasal fesyen, tentang masakan, tentang resipi kuih, tips jaga kulit muka, atau apa saja. Mulakan blog anda dengan beberapa artikel, bina audience anda, dan bila pengikut anda dah capai beberapa ratus atau ribu, anda boleh tawarkan benda seperti kelas masak anda , ebook resipi ke, kraf tangan hasil anda sendiri, dan macam lagi.

Idea Bisnes Online 3: Affliate

Affiliate ini lebih kurang macam dropship. Tetapi dropship di alam nyata, affiliate pula di alam maya. Bagaimana buat duit dengan affiliate ini? Senang saja, anda hanya perlu promote link affiliate anda di mana-mana tempat yang anda rasa boleh terjual. Contoh seperti dalam whatsapp group sekolah, Facebook profile, instagram dan banyak lagi platform media sosial anda boleh gunakan. Apabila seseorang itu membeli produk melalui link yang anda kongsikan tersebut anda akan mendapat komisyen. Komisyen kebiasaannya ditetapkan oleh owner bagi produk tersebut.

Idea Bisnes Online 4: Arbitrage Trading

Arbitrage Trading ni bermaksud mengambil keuntungan dari perbezaan harga. Nak buat Arbitrage Trading ini sebenarnya simple sahaja. Anda hanya perlu cari supplier yang boleh supply sesuatu barang pada harga yang murah dari harga pasaran. Kemudian anda jual semula pada harga pasaran sedia ada.

Contohnya :

Di laman web alibaba.com harga bagi sehelai jersi Man United adalah RM 10. Harga jersi Man United di pasaran adalah pada harga RM 50. Jadi anda dah boleh dapat RM 30 extra jika anda mengambil jersi tersebut dan jualkan semula.

Simple kan?

Nak tahu lebih banyak idea bisnes online, boleh lawati link berikut

11 IDEA BISNES ONLINE DARI RUMAH MUDAH DAN ZERO MODAL